Forbrugerklagenævnet: Airbnb-udlejere kan ende som erhvervsdrivende
Man skal ikke leje sin lejlighed ud via Airbnb ret mange gange, før man betragtes som erhvervsdrivende. Det betyder, at man som lejer har ret til at klage til Forbrugerklagenævnet, forklarer jurist.
Af Troels Overgaard
Flere og flere danskere supplerer deres indkomst ved at leje et værelse eller hele deres bolig ud via det det amerikanske boligudlejningssite, Airbnb.
De færreste er dog formentlig klar over, at de kan blive betragtet som erhvervsdrivende, der ligesom andre virksomheder kan ende med en forbrugerklagesag på halsen.
Deleøkonomi og Airbnb er så relativt nye fænomener, at der endnu ikke er dannet retspraksis på området, og derfor er det svært at sige præcis, hvor meget der skal til, før man af Forbrugerklagenævnet bliver betragtet som erhvervsdrivende, forklarer Henrik L. Sedenmark, chefkonsulent og jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der er sekretariat for Forbrugerklagenævnet.
»Hvor grænsen går og, hvor meget der skal til, bliver en konkret vurdering fra sag til sag,« siger han og oplyser, at Forbrugerklagenævnet indtil videre ikke har behandlet sager, hvor der skulle tages stilling til, om privates udlejning var erhvervsmæssigt.
Derfor bevæger man sig som udlejer af eksempelvis et værelse i en gråzone mellem at være privatperson og erhvervsdrivende og dermed også mellem forskellige regler og klagemuligheder.
»Det bedste, jeg kan sige, er, at set ud fra Forbrugerklagenævnets synspunkt, har vi en praksis fra, når man sælger hunde og katte. Der har Forbrugerklagenævnet flere gange fastslået, at man alene ved at sælge et til to kuld om året, kan blive betragtet som erhvervsdrivende. Så der skal altså ikke så meget til,« siger Henrik L. Sedenmark, chefkonsulent og jurist i Forbrugerklagenævnet og fortsætter:
»Men der skal være en eller anden form for systematik i det. Hvis din kat tilfældigvis har fået killinger, og du så sælger dem, så er du ikke erhvervsdrivende. Men begynder du at avle på dem og sælger ét-to kuld om året, så vil du typisk blive betragtet som erhvervsdrivende.”
Dermed tyder det på, at man ikke behøver udleje sin bolig ud ret mange gange, før lejerne har ret til at klage over ting som rengøring og andre mangler i forhold til det aftalte.
Men præcis hvor mange gange, man skal leje ud, har Forbrugerklagenævnet endnu ikke taget stilling til. Dette skyldes blandt andet, at man på nuværende tidspunkt ikke kan klage til Forbrugerklagenævnet over leje af en bolig eller et værelse.
Ifølge Henrik L. Sedenmark vil et medhold i en klage typisk ende i et afslag i prisen.
Men hvor Airbnb-udlejere kan blive betragtet som erhvervsdrivende, så vil chaufførerne på en anden populær deleøkonomisk tjeneste, samkørselsordningen Gomore, ikke nødvendigvist blive betragtet som erhvervsdrivende.
”Ved samkørsels ordningerne er det afgørende, om man alligevel kører turen, og blot har en med, som man deler udgiften med, eller om man reelt har lavet en decideret forretning ud af, at køre folk fra A til B” siger Henrik L. Sedenmark.